Usædvanligt vejr truer dansk kartoffelhøst
Regnen skaber betydelige udfordringer for danske kartoffelavlere, som kæmper for at opretholde produktionen.
Nye danske kartofler er svære at opdrive denne forårssæson, hvilket truer en af danskernes favoritretter: kartoffelmad med purløg og mayonnaise. Peter Anker, med 30 års erfaring som kartoffelavler, har aldrig oplevet noget lignende.
Dette belyser TV 2 Øst.
Regnen Ødelægger Høsten
Peter Anker, medejer af Storehage Kartofler i Vestsjælland, producerer Lammefjordskartofler, en af de mest kendte kartoffelsorter i Danmark. Sidste efterår resulterede usædvanlig meget regn i betydelige skader på høsten af spisekartofler. I år har regnen også påvirket kartoflerne, som skulle dække forårets behov.
Danske Kartofler, brancheforeningen, bekræfter problemerne. “Vi plejer at have rigeligt med tidlige kartofler, men i år har regnen forhindret markarbejdet,” siger Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler. Han forudser, at der i den kommende tid vil være perioder, hvor det bliver svært at finde nye kartofler.
Betydelige Tab og Udfordringer
Peter Anker beskriver situationen som forfærdelig, med et tab på omkring 20 procent af sidste års produktion. Dette forår er præget af huller i leverancerne, hvor der normalt ville være en overflod af kartofler.
Dispensation for Læggekartofler
Når det kommer til produktionen af læggekartofler, som danner grundlag for næste års nye kartofler, har Landbrugsstyrelsen givet branchen en hjælpende hånd. Normalt skal disse kartofler være lagt senest 25. maj, men i år har avlerne fået dispensation til at plante dem frem til starten af juni.
Denne dispensation giver avlerne lidt ekstra tid til at sikre næste års høst, men udfordringerne for denne sæson er langt fra løst. Den usædvanlige regn og de deraf følgende problemer understreger behovet for tilpasning og fleksibilitet i landbruget.
Kartoffelhøsten er under pres som aldrig før, og de danske avlere står over for en usædvanlig vanskelig sæson. Mens dispensationer hjælper på den lange bane, er der stadig betydelige udfordringer at overvinde for at sikre, at danskernes klassiske kartoffelretter kan forblive en del af menuen.