Biolog: Du må aldrig fodre din kat med dette!10. september 2019

Biolog: Du må aldrig fodre din kat med dette!

Del

Der er nogle bestemte madvarer du absolut ikke med fodre din kat med, da det kan gå alvorligt ud over dens helbred

Som katteejer kan man oftes have lyst til at forkæle sin kat lidt mere end normalt, da man blot ønsker det bedste for sine små firebenede.

Dog er dette ikke altid en god idé, hvis det kommer til madvarer, som vi mennesker også kan spise, da der her er et par forhåndsregler man skal være klar over, inden man begynder at fodre sin kat med disse.

For måske er det nogle helt forkerte madvarer at give din kat, selvom man gør det i sin bedste mening.

Måske kan man få lyst til at fodre sin kat med lidt lækker fersk fisk som for eksempelvis laks, dog er dette slet ikke nogen god idé for din kats mave.

Derfor er det vigtigt at have sat sig lidt ind i, hvilket madvarer der ikke er de bedste for din kats helbred og fordøjelse.

Her er en række madvarer du aldrig må give din kat: 

 • Rester: Hvis din kat får rester fra bordet, må dette maks udgøre 10 procent af kattens kost. Men tænk stadig. over hvad i har spist, da der kan være madvarer imellem der ikke er gode for kattens system.
 • Lever: Pas på med lever, for selvom din kat gerne må få råt kød, kan for store mængder rå lever give A-vitamin forgiftning
 • Chokolade: Generelt set skal man sørge for at sin kat ikke får sukkerholdig kost, og chokolade er bestemt ikke god idé, da det kan føre til overvægt.
 • Rå æg: Pas på med at give din kat rå æg, da dette kan få alvorlige konsekvenser for dens hud og pels, da rå æg indeholder avidin.
 • Fisk: En kat må ikke få for store mængder fisk, da den risikerer at mangle thiamin, som kan medfører tab af appetit, anfald og i alvorlige til ende med dødsfald.
 • Løg: Alle former for løg indeholder sulfoxider og disulfider, som er med til at skade de røde blodlegemer hos katte. Hvilket derved kan føre til blodmangel.
 • Kartofler: Stivelse er ikke godt for katten, og dette er netop hvad kartofler har et højt indhold af. Derudover kan kartoflen have grønne dele, der kan være med til at give mavesmerter, bloddiarre, rystelser, lammelser og hjertestop. (Det samme gælder også tomater)
 • Dåsetun: De vitaminer og mineraler en kat har brug for, er bestemt ikke at finde i dåsetun, og derved heller ikke noget man bør servere for sin kat. Men dåsetun specielt udviklet til katte, må katte selvfølgelig gerne spise.
 • Avokado:Persin er et stof der findes i advokado, og er derfor ikke velegnet som foder til katte, eller andre kæledyr generelt, da dette kan medfører diarre, åndedrætsbesvær, væskeophobning omkring hjertet og døden.
 • Svampe: At indtage svampe som kat, kan være den rene gift for dens krop. Hvis en kat indtager svampe kan de gå i chok og i værste tilfælde dø.
 • Rabarber: Særligt bladende skal katten holde sig fra, da de indeholder doxalater, som påvirker fordøjelsen, nerver og urinvejen.
Læs også  LIGE NU: Hundehvalp savner sin ejer - Hvem kender denne hund?

Derudover er det altid en god idé, at kigge på varedeklarationen, inden man køber mad ind til sin kat, da man her kan blive klogere på hvad produktet indeholder, inden man blot servere det for sin kat.

Kig grundigt på varedeklarationen

 1. Først skal du huske, at de ingredienser, som står øverst på varedeklarationen er det, foderet indeholder mest af. Derfor er det at foretrække, at animalsk protein står forholdvist højt på listen.
 2. 2. Det andet du skal sikre dig er, at foderet ikke indeholder en stor mængde kulhydrater, som ikke er det bedste for din kat. Det er ofte i tørfoder, at mængden af kulhydrat er høj. Desuden må det ikke indeholde for meget protein fra planteriget, som heller ikke for godt for din kat.
 3. Til gengæld skal du gå efter foder med højt fedtindhold. I tørfoder skal det være over 20 procent, mens det ved vådfoder skal ligge på fire.

Kontakt os formular

Kilde: Agria,

Læs også  Utroligt syn: Nu er verdens største bi blevet fanget på kamera for første gang i mere end 38 år!

Politiet

27. februar 2020

Nyheder

Politiet advarer bilister

LIGE

25. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Stort uheld på motorvej

Politiet

24. februar 2020

Krimi

Efterlyst er fundet død

LIGE

24. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Motorvej delvist spærret efter ulykke

Mand

24. februar 2020

Nyheder

Mand dræbt i voldsom ulykke

DMI

24. februar 2020

Nyheder

DMI udsender nyt varsel

LIGE

23. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Stort trafikuheld på motorvej – flere biler kørt sammen

Ung

23. februar 2020

Nyheder

Ung kvinde reddet op af havnen

DRAMA

23. februar 2020

Nyheder

DRAMA: Politibil i voldsomt uheld