Tidlige tegn på hjertesvigt? Ny forskning afslører benenes rolle
En ny banebrydende undersøgelse fra University of Toronto viser, at MRI-scanninger af blodcirkulationen i benene kan hjælpe med at identificere personer i risiko for hjertesvigt af typen HFpEF. Denne form for hjertesvigt opdages normalt først på et sent stadie, hvor sygdommen allerede er alvorlig. Forskningen, som TV2.dk har refereret til på baggrund af en artikel fra Illustreret Videnskab, antyder imidlertid, at tidligere diagnostik er mulig gennem denne metode.
Tidlig diagnose kan gøre en forskel
HFpEF (Heart Failure with Preserved Ejection Fraction) er en alvorlig tilstand, hvor hjertets pumpeevne bevares, men organet ikke fungerer optimalt. Symptomerne udvikler sig ofte langsomt, og sygdommen opdages typisk først, når patienten oplever alvorlige helbredsproblemer. Ved at analysere blodgennemstrømningen i benene kan læger potentielt identificere sygdommen på et langt tidligere stadie og dermed igangsætte forebyggende behandling i tide.
Ifølge forskerne kan denne metode være en værdifuld tilføjelse til eksisterende diagnostiske værktøjer og forbedre mulighederne for at behandle patienter, før deres tilstand forværres. Yderligere undersøgelser vil dog være nødvendige for at fastslå præcisionen og pålideligheden af denne nye teknik.
Kilden til artiklen: TV2.dk og Illustreret Videnskab..