Danmark i stormvejr: Eksperter frygter handelskrig med USA17. januar 2025

Danmark i stormvejr: Eksperter frygter handelskrig med USA

Del

Eksperter vurderer situationen som en af de alvorligste siden Anden Verdenskrig

Danmark står over for en international krise af hidtil uset omfang i forholdet til USA. Tidligere topfolk fra Statsministeriet og Udenrigsministeriet vurderer, at konflikten mellem de to lande er en af de mest alvorlige i nyere tid. Særligt den tidligere topchef i Udenrigsministeriet, Friis Arne Petersen, beskriver situationen som “helt ekstremt vanskelig for Danmark” og kalder den “historisk uhørt”.

Den tidligere politiske rådgiver i Statsministeriet, Noa Redington, vurderer ligeledes, at Danmark befinder sig i en åben konflikt med sin nærmeste allierede. Han sammenligner den nuværende krise med Muhammedkrisen i 2005-2006, hvor Danmark oplevede en international diplomatisk og sikkerhedspolitisk undtagelsestilstand. “Muhammedkrisen var meget dramatisk – det har vi nok glemt. Men danske ambassader blev brændt ned. Vi er oppe i det lag igen,” siger Redington i et interview med TV 2.

En situation uden historisk fortilfælde

Under Muhammedkrisen stod Danmark i centrum af en verdensomspændende konflikt, efter at Jyllands-Posten offentliggjorde satiriske tegninger af profeten Muhammed. Dengang modtog Danmark massiv støtte fra USA. Den daværende amerikanske ambassadør i Danmark, James Cain, erklærede i februar 2006:

“Vi støtter Danmark, så længe Danmark har brug for vores hjælp. Ikke kun i København, men også i Damaskus og Beirut. USA tilbyder al den støtte, Danmarks regering har brug for.”

Det var dengang under den republikanske præsident George W. Bush. Situationen i dag er dog markant anderledes. Denne gang er det USA selv, der udgør krisens epicenter. Regeringen i Danmark forsøger at afvente amerikanernes næste træk, men ifølge Noa Redington er danske politikere “ekstremt bange for at provokere Trump”.

Danske diplomater arbejder for at sikre international støtte

Den nuværende konflikt handler ikke kun om forholdet mellem Danmark og USA, men har vidtrækkende konsekvenser for den globale respekt for grænser og international stabilitet. Friis Arne Petersen advarer om, at hvis USA beslutter at ændre verdenskortets grænser – mod Danmarks og Grønlands vilje – kan det få vidtrækkende konsekvenser:

Læs også  DMI: En glædelig julenyhed

“Hvis USA begynder at ændre på verdenskortets grænser mod vores og Grønlands vilje, vil kinesere, russere og en lang række andre lande få inspiration til at bruge militær magt, tvang og trusler til at opnå deres mål,” siger han.

Af den grund er danske diplomater i øjeblikket i højeste beredskab, hvor de arbejder intensivt for at skaffe international støtte. Ambassadører på tværs af kloden forklarer situationens alvor og understreger behovet for at beskytte den internationale orden. “Det handler ikke kun om Grønland og Danmark, men om hele det system, der har skabt stabilitet og fredelig udvikling i verden,” siger Petersen.

Grønlands rolle i krisen og den amerikanske opinion

Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, optrådte for nylig på den amerikanske tv-station Fox News, hvilket ifølge Noa Redington var en vigtig strategisk manøvre. Fox News har stor indflydelse på Donald Trump og hans vælgere, og det var afgørende at præsentere Grønlands synspunkt klart og utvetydigt for en amerikansk offentlighed.

Læs også  Statens Serum Institut advarer: Smitten tager til i hele landet

“Det går ikke, hvis amerikanerne tror, at alle grønlændere bare ønsker at være en del af USA. Derfor var det meget kraftfuldt at gå på Fox News, som er den tv-station, der er tættest på Trump,” forklarer Redington.

Trods denne indsats forventer eksperter, at situationen vil eskalere i de kommende dage. Noa Redington er særligt bekymret for, hvad Donald Trump vil udtale og gøre, når han formelt tiltræder som USA’s præsident på mandag. Han påpeger, at en nylig samtale mellem Trump og Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, ikke har haft en dæmpende effekt på konflikten.

“Alarmtilstanden går kun én vej, og det er op. Hvad siger Donald Trump, når han bliver præsident på mandag? Samtalen forleden mellem Trump og Frederiksen har ikke deeskaleret situationen,” siger Redington til TV 2.

Handelskrig og international splittelse lurer i horisonten

På europæisk niveau er der forventning om, at EU-landene vil stå sammen i et fælles modtræk, hvis USA beslutter at indføre straftold på danske varer. Dog advarer Redington om, at frygten for at blive trukket ind i en direkte konflikt med USA kan svække denne enighed:

“Alle er bekymrede for at blive en del af denne konflikt. Ingen ønsker at blive fanget i en handelskrig mellem Danmark og USA,” siger han.

Dermed kan situationen udvikle sig til en større international krise, hvor både diplomati, økonomiske sanktioner og forsvarspolitik bliver afgørende faktorer i den kommende tid.

Kilde: TV 2

LIGE NU: Vej lukket efter farligt udslip

29. april 2025

Nyheder

LIGE NU: Vej lukket efter farligt udslip

Eksplosion ved neglesalon:

29. april 2025

Nyheder

Eksplosion ved neglesalon: 31-årig varetægtsfængslet for håndgranatangreb

Populær bilproducent tilbagekalder 600.000 biler

29. april 2025

Nyheder

Populær bilproducent tilbagekalder 600.000 biler

Flere elcykeltyverier på samme vej: Har du også fået stjålet din?

29. april 2025

Nyheder

Flere elcykeltyverier på samme vej: Har du også fået stjålet din?

Gods tabt på motorvejen

29. april 2025

Nyheder

Gods tabt på motorvejen

Soldater kørt på hospitalet efter uheld med pansret køretøj under øvelse

29. april 2025

Nyheder

Soldater kørt på hospitalet efter uheld med pansret køretøj under øvelse

Trafikuheld skaber kø på Limfjordsbroen

29. april 2025

Nyheder

Trafikuheld skaber kø på Limfjordsbroen

GPS-sporet pakke afslører 3 kilo hash

29. april 2025

Nyheder

GPS-sporet pakke afslører 3 kilo hash

130 års ostetradition fortsætter: Arla overtager Them Mejeri

29. april 2025

Nyheder

130 års ostetradition fortsætter: Arla overtager Them Mejeri