'Badehotellet'-stjerne6. september 2019

Disse 10 ting vidste du ikke om ”Badehotellet”

Del

Serien ‘Badehotellet’ er en af de mest sete i Danmark, hvilket heller ikke er så svært at forstå, når man på en helt unik måde bliver draget tilbage til 1920’ernes glade ferieliv ved den jyske vestkyst.

Udover at være en underholdende god serie fra ”De brølende 20’ere”, så gemmer der sig faktisk også en lang række spændende information bag om kulisserne.

For bagom den livagtige og troværdige indspilning af den populære serie, ligger der selvfølgelig en masse hårdt arbejde bag, for at hvert afsnit kommer til at virke så oprigtigt og virkeligt som overhovedet muligt. Dette er både hvad angår kulisser, kostumer, rekvisitter og meget, meget mere.

Producenten Michael Bille Frandsen og forfatter Hanna Lundblad har været i kontakt med TVtid, som har været med til at afslører nogle sjove facts bag om kulisserne på den populære serie.

Her nedenfor får du 10 facts om den populære serie ‘Badehotellet’, som du sikkert ikke kendte til i forvejen:

1. “upstairs-downstairs”-serier blev inspirationen til ‘Badehotellet’
Hvorfor skulle serien lige foregå på et badehotel? Ideen kom fra forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblads ønske om at lave en dansk udgave af de såkaldte britiske “upstairs-downstairs”-serier.

Parret faldt over en gammel artikel med populære badehoteller via en masse research arbejde, hvor kendte personligheder fra København og Nordsjælland opbyggede en slags tradition med at vende tilbage år efter år, for at holde deres ferie på den jyske vestkyst. På den måde var der altså her en meget oplagt mulighed for at skildre samspillet mellem de rige gæster og de lokale tjenestefolk.

Fra 1890-1940 var der badehotellerne hittede stort. Og et af de meget populære badehoteller var ‘Hotel Grenen’, som blev velbesøgt af ‘Europas absolutte top. Faktisk lagde selv de kongelige deres vej forbi badehotellet. Desværre brændte hotellet ned i 1938.

2. Flere end 200 lamper får solen til at skinne på “Andersens badehotel”
Der skal være den helt rigtige sommer-stemning, når optagelserne til ‘Badehotellet’ går igang. Derfor er der opsat over 200 lamper i Risny studierne i Albertslund, hvor det meste af serien er indspillet. Når de i alt over 200 lamper er tændte, brænder der i alt 350.000 watt over hovederne på skuespillerne. Hvilket vil sige at der er målt omkring 50 graders varme i studierne, og gør det utroligt varmt og hårdt for skuespillerne når de skal optage.

3. At møde op klokken 04:00 om morgenen var ikke en usædvanlighed
Det var en nødvendighed at starte dagene hvor der skulle optages allerede klokken 04:00 om morgenen. Det drejede sig blandt andet om morgenmad og middagsscener.

Læs også  Se traileren: Nikolaj Coster-Waldau i ny dansk film

Selve det at sminke skuespillerne tog omkring 45 minutter til en time pr. skuespiller, og derfor kunne der altså gå nogle timer før alle var helt klar til de afgørende optagelser.

Eftersom der ikke kører offentlig transport midt om natten, måtte skuespillerne derfor hentes på deres private adresser af produktionens ”runnere” omkring klokken 03:30, og derved køres holdvis ud til studierne i Albertslund. På denne måde havde skuespillerne som for eksempel var med i teater mv. muligheden for at møde op til prøver den samme dag klokken 12:00.

4. Det har taget tre måneder og otte skræddere at sy kostumer
Alle de smukke og fine kostumer som er brugt i ‘Badehotellet’, er ikke noget som blot er fundet frem fra gemmerne. Faktisk er alle kostumerne lavet specielt til optagelserne af ‘Badehotellet’.

Hvis man spørger Michael Bille Frandsen, var der altså ingen brugbare kostumer fra 20’erne på. lager, og de få der var, var alt for møre til at kunne bruges.

Derfor blev der ansat otte skrydere, som på fuld tid skabte de fantastiske kostumer til ‘Badehotellet’. Det tog dem i alt tre måneder at få samtlige kostumer gjort færdige.

De eneste kostumer (udover herrenes skjorter) som ikke er skræddersyet her i Danmark er landmanden Mortens bukser samt grevens tøj, der er lejet i Tyskland.

5. Fies krave – en ægte antikvitet
En kostume-del som dog betegnes lidt som en antikvitet, er stuepigen Fies hvide blonde-krave. Denne har nemlig tilhørt kostumedesigner Signe Sejlings mor.

Kraven er efterfølgende blevet kommenteret af en del ældre seere, som har bemærket at den så yderst autentisk ud, og at mange har kunne huske den form for design fra gamle dage.

6. Skjorterne er syet i Italien
Hovedageligt er størstedelen af kosumerne til ‘ Badehotellet’ skræddersyet herhjemme i Danmark. Dog er herrernes skjorter bestilt fra Italien – her er det nemlig det eneste sted, hvor man har muligheden for at lave skjorter, hvor man kan tage flipperne af.

7. Badehotellet eksisterer ikke i virkeligheden
Selvom der er en yderst livagtig og autentisk stemning på Andersens Badehotel, så eksisterer bygningen slet ikke i virkeligheden. Facaden på hotellet er nemlig bygget som en kulisse på en mark ved Risby studierne i Albertslund.

Det eneste der ægte nok, er de sandklitter der er placeret på hver side af badehotelskulissen, ellers er resten af omgivelserne skabt med computer-generering på ‘bluescreens’.

Selve hotellets interiør er opbygget rum for rum inde i selve studie-hallen, som har et grundareal på hele 1800 kvadratmeter. Det har taget 15 håndværkere tre måneder at bygge det hele op fra bunden af.

Læs også  AFSLØRING: Populært tv-program vender tilbage!

Producenten Michael Bille Frandsen mente ikke at det var muligt at finde et eksisterende badehotel, som kunne danne den perfekte baggrund for ‘Badehotellet’, eftersom de nuværende hoteller der ligger rundt omkring, er så tæt pakket med sommerhuse og andre bymæssige bebyggelser, at det var helt umuligt at skabe en livagtig og autentisk illusion af livet i 1920’erne.

Der var dog ét eksisterende badehotel, som ville være egnet som ramme om den meget populære tv-serie – nemlig ‘Svinkløv Badehotel’, som ligger perfekt placeret nede i klitterne. Men eftersom hotellet er meget eftertragtet, og derved er booket stort set hele året rundt, blev denne mulighed hurtigt udelukket. Da det ville være umuligt at lov til at låne badehotellet til optagelserne af ‘Badehotellet’.

8. Badescener ved Jammerbugten
Egentlig skal det charmende ‘Andersens Badehotel’ ligge tæt ved Skagen, eller i  hvert fald i den nordligste del af den jyske. vestkyst. Men faktisk er selve bade- og strandscenerne optaget længere sydpå ved Jammerbugten, hvor også det kendte ‘Svinkløv Badehotel’ ligger.

Det er også her hvor man ser gæsterne komme kørende i deres smarte veteranbiler i tv-serien. Grunden til dette er at den eneste lokation var i dette område, hvor der var øde nok til at det kunne danne de rigtige rammer for 1920’erne.

9. Ét afsnit blev optaget på præcist 10 dage
Da badehotellet i begyndelsen skulle begynde optagelserne til tv-serien, var der et meget stramt budget, som helst skulle gå op i sidste ende. Derfor blev det nøje tilrettelagt, og hvert afsnit tog præcist 10 dage at indspille.

Derudover involverede det også at ca. tre af optagedagene til hvert afsnit, at samtlige 25 skuespillere var til stede på samme tid. Det aller vigtigste arbejde her bestod derfor i at koordinere skuespillernes kalendere. En medarbejder var fuldtidsansat til at stå for koordinering af castet. Det skriver TVtid.

10. Hvert afsnit har sin egen menu
For at vise den mest autentiske gengivelse af, hvordan forplejningen var dengang i 1920’erne på badhotellerne, har både Bodil Jørgensen, og de andre skuespillere i rollerne som stue- og kokkepiger været i praktik på St. Estrup Landbrugsmuseum. Under deres. praktik har pigerne både lært at lave medisterpølse, leverpostej, vaniljekranse, kylling i gele, rødgrød og hvad der ellers kunne finde på at stå  på menuen dengang i 1920’erne. Hver dag på badehotellet har sin. helt egen unikke menu, sammensat af tidstypiske retter, som regissør Lene Ejlersen har sørget specielt for at gøre så virkelighedstro som overhovdet muligt.


Kontakt os formular

Kilde: tv2.dk

Politiet

27. februar 2020

Nyheder

Politiet advarer bilister

LIGE

25. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Stort uheld på motorvej

Politiet

24. februar 2020

Krimi

Efterlyst er fundet død

LIGE

24. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Motorvej delvist spærret efter ulykke

Mand

24. februar 2020

Nyheder

Mand dræbt i voldsom ulykke

DMI

24. februar 2020

Nyheder

DMI udsender nyt varsel

LIGE

23. februar 2020

Nyheder

LIGE NU: Stort trafikuheld på motorvej – flere biler kørt sammen

Ung

23. februar 2020

Nyheder

Ung kvinde reddet op af havnen

DRAMA

23. februar 2020

Nyheder

DRAMA: Politibil i voldsomt uheld