Markant prisstigning i løbet af dagen
Allerede fra klokken 8 vil elprisen være på 5,49 kroner per kilowatt-time (kWh). Hen over eftermiddagen vil priserne stige yderligere, og klokken 17 ventes prisen at kulminere med 6,91 kroner per kWh. De fleste øvrige timer i døgnet vil prisen ligge mellem tre og fire kroner per kWh.
Årsager til prisstigningen
Den markante stigning i elprisen skyldes primært svage vindforhold over Europa. Vindenergi udgør en stor del af elproduktionen i Danmark og resten af Nordeuropa, og når vinden er svag, må der i højere grad benyttes dyrere energikilder såsom gas- og kulkraftværker. Dette medfører en højere gennemsnitspris på elmarkedet.
Elmarkedet og dynamikken bag priserne
Danmark er en del af det fælles nordeuropæiske elmarked Nord Pool, hvor elpriserne fastsættes efter udbud og efterspørgsel. Prisen på el bestemmes af den dyreste energikilde, der skal tages i brug for at dække behovet på et givet tidspunkt. Dette betyder, at selvom en stor del af strømmen kommer fra billig vindenergi, vil elprisen alligevel stige, hvis det er nødvendigt at supplere med dyrere energikilder som gas- eller kulkraftværker.
Rekordniveauer fra sidste år
Trods den markante stigning mandag er der stadig et stykke vej til de ekstreme prisniveauer, der blev set i december sidste år. Dengang nåede prisen på el op over 11 kroner per kWh i nogle områder. Prisniveauet kan dog hurtigt ændre sig, afhængigt af vejret og den generelle energisituation i Europa.
Hvad kan forbrugerne gøre?
For at mindske udgifterne til el kan forbrugere overveje at flytte deres strømforbrug til tidspunkter med lavere priser, typisk om natten eller i formiddagstimerne. Derudover kan investering i energioptimering, såsom energieffektive apparater og bedre isolering, hjælpe med at reducere forbruget på længere sigt.
Kilde: Min Strøm