
Færre smittes med kønssygdomme: Et tegn på ændret adfærd blandt unge?
Nye tal viser markant fald i klamydia og gonorré – eksperter peger på samtykkeloven og ændret festkultur som mulige årsager
Antallet af danskere, der bliver diagnosticeret med kønssygdommene klamydia og gonorré, er faldende. Ifølge en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), som Jyllands-Posten omtaler, er der sket en bemærkelsesværdig reduktion i antallet af registrerede tilfælde.
Dette belyser TV 2 Øst.
I 2023 blev der registreret 5.108 tilfælde af gonorré – et fald på 471 tilfælde sammenlignet med året før. Endnu mere markant er faldet i klamydiatilfælde, som dykkede fra 37.111 i 2022 til 29.944 i 2023.
Selvom SSI ikke kan give en entydig forklaring på udviklingen, nævner sektionsleder Maria Wessman mulige sammenhænge:
“Det er spekulation, men vi tror, at de unge har mere sikker sex. Måske kan det skyldes den nye samtykkelovgivning, som betyder, at det formentlig er blevet mere ok at tale om brug af kondom,” udtaler Wessman til Jyllands-Posten.
Hun peger også på ændringer i unges festvaner – ikke mindst at det er blevet dyrere at gå i byen – som en mulig faktor bag det lavere antal smittetilfælde. Mindre tilfældig sex kan være en afledt effekt.
På trods af det positive fald understreger SSI, at antallet af smittede fortsat er for højt, og der er behov for fortsat oplysning og forebyggelse.
Kilde: Jyllands-Posten & Statens Serum Institut (SSI), 2024, TV 2 Øst.