Da alarmen lød, sprang Malene og hendes far, Jørgen, til undsætning for at redde liv – nu håber de at inspirere andre til at gøre en forskel.
Jørgen og Malene Nygaard deler en særlig mission: de er begge hjerteløbere. Første gang de fik en alarm, var det i fællesskab, de rykkede ud. Malene befandt sig i køkkenet og lavede mad, da hendes telefon pludselig begyndte at larme. Uden tøven reagerede hun, vel vidende at det var hendes første hjerteløber-alarm.
Hun skyndte sig ud ad døren og hentede sin far, der var i gang med at male carporten. Der var ikke tid til at tage sko på, så hun satte sig ind i bilen i strømpesokker, og sammen kørte de afsted mod stedet, hvor der var behov for hjælp. Da de nåede frem, var flere hjerteløbere allerede på stedet.
Jørgen gik straks i gang med at yde førstehjælp, mens Malene hjalp med at dirigere ambulancen ind på det rette sted. Selvom det desværre ikke lykkedes at redde livet denne gang, føles det meningsfuldt for både Jørgen og Malene at være en del af hjerteløber-ordningen.
Motiveret af at gøre en forskel
Dette belyser TV Midtvest.
Far og datter meldte sig som hjerteløbere, da ordningen blev tilgængelig i Region Midtjylland. For dem handler det om at gøre en forskel og måske redde liv. På det tidspunkt boede de begge i Vinderup, men siden er Malene flyttet til Aalborg, mens Jørgen stadig bor i Vinderup.
De er særligt opmærksomme på vigtigheden af hurtig hjælp i områder, hvor der kan være længere afstande til hospitaler og ambulancer. Som Malene siger: “Når man bor på landet, hvor en ambulance kan være langt væk, ved man, at sekunder og minutter kan være afgørende.”
Selvom det er svært at stå over for en situation med hjertestop, accepterer de begge, at ikke alle situationer ender lykkeligt. Men uanset udfaldet, giver det dem ro i sindet at vide, at de har gjort alt, hvad de kunne. “Man tager hjem med en god følelse af, at man har gjort sit bedste. Så kan man ikke forlange mere,” siger Jørgen.
Skaber tryghed for andre og dem selv
D. 16 oktober markerer Hjertestarterdag, hvor der landet over sættes fokus på hjertestop og, hvordan man bedst håndterer det. Malene og Jørgen understreger, at det ikke kræver særlige kvalifikationer at være hjerteløber. “Alle, der har taget et kursus på tre til fire timer, kan sagtens være med,” forklarer Jørgen.
At være hjerteløber giver ikke kun en følelse af at kunne hjælpe andre, men også en øget tryghed i deres eget liv. “Det er betryggende at vide, at hvis vi selv eller vores pårørende får brug for hjælp, er der hjerteløbere i nærheden, der kan træde til,” siger Malene.
Ved at være hjerteløbere håber de at kunne gøre en forskel – både for deres lokale samfund og for de mennesker, der en dag måtte have brug for deres hjælp.