
Flertal af danskere ignorerer kriseråd
Flertal af danskere ignorerer kriseråd: Dropper nødlager i hjemmet
Trods klare anbefalinger fra myndighederne har størstedelen af befolkningen ikke forberedt sig på en potentiel krise med basale fornødenheder.
Hvis krisen rammer, står mange danskere uforberedte. En ny måling fra Epinion, foretaget for DR og videreformidlet af Ritzau, viser, at 62 procent af danskerne ikke har fulgt myndighedernes råd om at opbygge et nødlager i hjemmet.
Det nationale beredskab anbefaler, at alle husstande har mad, drikkevand og basale fornødenheder nok til mindst tre døgn, så man kan klare sig uden hjælp udefra i tilfælde af for eksempel naturkatastrofer, cyberangreb eller længerevarende strømafbrydelser. Alligevel vælger et flertal at ignorere opfordringen.
Siden 2022 har Beredskabsstyrelsen og regeringen gjort en aktiv indsats for at øge bevidstheden om såkaldt “prepping”– altså forberedelse på nødsituationer. Men danskerne lader til at have svært ved at tage truslen alvorligt. Det kan blive kritisk, advarer eksperter.
– Når en stor del af befolkningen ikke er forberedt, risikerer vi at belaste samfundets nødhjælpssystem unødigt i en reel krise, udtaler en beredskabsekspert til DR.
Epinion-undersøgelsen understreger behovet for yderligere oplysning og kampagner, hvis danskernes kriseparathed skal løftes.
Kilde: DR/Ritzau