
Forskere advarer: Flåtbid kan udløse kødallergi
Danskere udvikler kødallergi efter flåtbid: Flere rammes af sjælden reaktion
Et særligt sukkermolekyle i flåter kan give en livslang allergi mod kød – og risikoen er størst tæt på skovområder.
Flere hundrede danskere har gennem de seneste år udviklet en usædvanlig og ofte livslang allergi over for kød – forårsaget af flåtbid. Det fremgår af to danske studier, som tv2.dk omtaler.
Mens op mod en halv million amerikanere allerede lever med den såkaldte kødallergi, er der herhjemme endnu ikke påvist en entydig sammenhæng mellem flåter og allergien. Alligevel er specialisterne på Allergicentret på Odense Universitetshospital ikke i tvivl: Flåter i Danmark kan bære det særlige sukkermolekyle alfa-gal, der udløser reaktionen hos mennesker.
– Vi har i øjeblikket mere end 165 patienter i behandling for alfa-gal-allergi. Det er primært mænd, der bliver ramt, fortæller læger fra Allergicentret.
Særligt personer, der færdes meget i naturen og bor tæt på skovområder, ser ud til at have en øget risiko for at blive bidt af flåter, som bærer molekylet. Når først allergien er aktiveret, kan patienten få alvorlige symptomer, hvis de spiser rødt kød.
Allergien viser sig typisk som kraftig kløe, hævelser, maveproblemer eller i værste fald anafylaktisk chok – ofte flere timer efter måltidet, hvilket gør diagnosen vanskelig.
Eksperter opfordrer til, at man er opmærksom på symptomer efter flåtbid og søger lægehjælp, hvis man oplever allergiske reaktioner ved indtag af kød.
Kilde:
tv2.dk