Forskning: Flere dør af hjertestop i byernes almene boliger end på landet
Ny undersøgelse viser, at chancerne for at overleve hjertestop uden for hospital er betydeligt lavere i almene boligområder sammenlignet med landområder og resten af landet.
Næsten en million danskere bor i almennyttige boliger i landets større byer, men nye undersøgelser viser, at deres chancer for at overleve et hjertestop uden for hospital er markant lavere end for resten af befolkningen.
Ifølge et studie udført af læge og forsker Anne Juul Grabmayr fra Region Hovedstadens Akutberedskab, er der både en højere forekomst af hjertestop i almene boligområder og en lavere overlevelsesrate.
Dette belyser Nordjyske.
– Når vi ser på hjertestop i almennyttige boligområder, bemærker vi en væsentlig højere forekomst sammenlignet med andre områder. Samtidig ser vi desværre en markant lavere overlevelse, forklarer Anne Juul Grabmayr.
Studiet viser, at kun 8,5 procent af beboere i almene boligområder overlever 30 dage efter et hjertestop uden for hospitalet, mens overlevelsesprocenten i resten af landet ligger på 14,9 procent. Selv i tyndtbefolkede områder er overlevelsesraten højere, her overlever 11 procent efter et hjertestop.
Disse tal peger på en udfordring, der kræver øget fokus på at forbedre hjertestopberedskabet i almene boligområder.