X

Hel 8. klasse på skole skal gå om: En usædvanlig beslutning

Hel 8. klasse på skole skal gå om: En usædvanlig beslutning

Skolebestyrelsen forsvarer beslutningen, mens eksperter og politikere kalder den opsigtsvækkende

For første gang i nyere tid har en dansk folkeskole valgt at lade en hel klasse gå et skoleår om. Det sker på Gørlev Skole i Nordvestsjælland, hvor de fem elever i skolens 8. klasse ikke rykker op til 9. klasse efter sommerferien. Ifølge skolebestyrelsens formand, Anja Wust Henriksen, er beslutningen truffet i samarbejde med forældre og andre implicerede parter, og processen beskrives som “udramatisk”.

Dette belyser TV 2 ØST.

En beslutning truffet i enighed

Ifølge et referat fra et skolebestyrelsesmøde den 3. marts, som TV2 ØST har fået indsigt i, blev beslutningen bekræftet den 4. marts. Skolebestyrelsesformanden udtaler, at hver elev er blevet vurderet individuelt i henhold til folkeskolelovens paragraf 12, og at beslutningen er truffet i enighed.

  • På Gørlev Skole tager vi ansvar for vores elever og deres læring, hvorfor der i enighed er truffet beslutning om nedskrivningen af 8. klasse. Ledelsen og skolebestyrelsen er i tæt dialog med politikerne, og alle støtter op om den positive udvikling, der sker på skolen, siger Anja Wust Henriksen til TV2 ØST.

Skole under skærpet tilsyn i ni år

Gørlev Skole har siden 2016 været under skærpet tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) på grund af udfordringer med elevsammensætning, undervisningsmiljø og varierende klassestørrelser. Ifølge den seneste vurdering fra STUK er risikoen for vedvarende kvalitetsproblemer høj, når en skoles rammevilkår er så udfordrede.

Som led i en politisk beslutning om at reducere statens bureaukrati ophører det statslige tilsyn dog snart, hvilket betyder, at skolen fremover ikke længere vil være under STUKs overvågning.

Eksperter og politikere sår tvivl

Beslutningen om at lade en hel klasse gå om har vakt undren blandt eksperter og politikere.

  • Jeg kan ikke umiddelbart huske, at jeg er stødt på, at en hel klasse er blevet tvunget til at gå et år om. Det vidner om en alvorlig situation, hvor der formentlig har været et fundamentalt problem med undervisningskvaliteten, siger Andreas Rasch-Christensen, ph.d. og forskningschef ved VIA University College.

Hos Kalundborg Kommunes børne- og familieudvalg er der også overraskelse over beslutningen.

  • Jeg ærgrer mig over, at vi ikke er blevet informeret fra direktionen. Det er en opsigtsvækkende beslutning, som burde have været drøftet bredere, siger Thomas Malthesen Hiorth (SF), medlem af udvalget.

Skoleleder fokuserer på elevernes trivsel

Skolens leder, René Bojsen, har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag, men understreger i en skriftlig udtalelse til TV2 ØST, at hans hovedfokus er at skabe den bedste skole for eleverne.

Den kontroversielle beslutning skaber fortsat debat, og det er uvist, om andre skoler vil følge efter eller om sagen vil få politiske konsekvenser.

Kilde: TV2 ØST

Denne hjemmeside bruger cookies.