Voldsomme mængder regn skaber kaos i grundvandet og tvinger kommuner til at advare borgere om kogeanbefalinger – eksperter frygter, at det kun bliver værre.
Klimaforandringerne har allerede en tydelig effekt på drikkevandskvaliteten i Danmark. I Viborg Kommune har den seneste tids store mængder regn forårsaget forurening i flere vandboringer, hvilket har ført til gentagne advarsler om at koge drikkevandet. Hydrogeolog Claus Holst Iversen advarer om, at de våde vejrforhold øger risikoen for, at bakterier og urenheder trænger ned i grundvandet.
Dette belyser TV Midtvest.
DMI’s målinger viser, at Viborg allerede har modtaget 840 mm regn inden oktober, langt over den normale mængde for hele året. På grund af de forhøjede grundvandsniveauer, som er en meter over normalen, har kommunen siden juli registreret syv tilfælde af forurenet drikkevand. Coliforme bakterier, som findes naturligt i jorden, er blevet målt i for høje værdier, og beboere i områder som Uldbjerg og Vinkel er blevet opfordret til at koge deres vand.
Claus Holst Iversen overvåger situationen tæt og frygter konsekvenserne af endnu en våd vinter. De mest udsatte vandboringer er de lavtliggende, hvor grundvandet hentes fra 20-50 meters dybde. Miljøminister Magnus Heunicke planlægger at fremsætte en lov, der skal give spildevandsselskaber større beføjelser til at beskytte tærrennært grundvand.