
Mågerne overtager byen – Men vi har selv skabt problemet
Mågeplagen i danske kystbyer vokser – og eksperten peger på os selv som årsagen.
Mågernes høje skrig og efterladenskaber fra morgen til aften er blevet en daglig gene for mange danskere – særligt i de østjyske kystbyer. Trods deres fredede status, har de ubudne beboere formået at tilpasse sig bymiljøet i en grad, der skaber frustration og afmagt. Men ifølge skadedyrsbekæmper Hans Jørgensen er problemet i høj grad menneskeskabt.
“De problemer, vi har med måger, dem skaber vi selv,” siger Hans Jørgensen til TV2 Østjylland.
Ifølge ham er moderne bygningsdesign – med flade tage, forskudte niveauer og læfyldte hjørner – perfekte ynglepladser for mågerne. Det giver både læ, sol og ro – alt, hvad en sølvmåge har brug for for at slå sig ned.
Dette belyser TV 2 Østjylland.
Forebyggelse er stadig muligt – men tiden er knap
I Danmark findes der omkring 86.000 mågepar, hvoraf særligt sølvmågen er blevet et fast indslag i bymiljøet. Selvom mågen er fredet, har private borgere lige nu mulighed for at forebygge problemet – men kun frem til 1. april.
Aarhus Kommune understreger, at man frem til denne dato lovligt kan fjerne mågernes reder, inden ynglesæsonen går i gang. Efter denne dato kræves der tilladelse til at regulere bestanden – f.eks. ved skydning.
Hans Jørgensens tilgang er at skræmme mågerne væk fra udvalgte tage dagligt, hvilket gør miljøet mindre attraktivt for fuglene.
“De yngler kun, hvis der er fred og ro,” forklarer han.
Et konkret eksempel er et plejecenter i Ebeltoft, hvor beboerne blev plaget af en støjende mågekoloni.
“Det var et helvede,” siger Vibeke Wandahl-Bundesen, en nabo til centret.
“Vi kunne ikke sidde udenfor, ikke engang med dørene lukket kunne vi undslippe støjen.”
Mågerne deler vandene
Mens mange er glade for den indsats, som folk som Hans Jørgensen gør for at holde bestanden nede, er der også modstand. Kurt Olesen fra Aarhus Kommune fortæller, at særligt tyske turister sætter pris på mågerne som en del af den danske kyststemning.
“Der har været tyskere, der er blevet fornærmet over, at vi skyder en fredet fugl,” siger han.
Samtidig findes der også danskere, som mener, at mågerne har lige så meget ret til at være her som os – især i havnebyer, hvor de altid har været en del af bybilledet.
“Selvfølgelig skal der være måger i en havneby. Ellers bliver det da lidt kedeligt,” lyder det fra Hans Jørgensen,
“Problemet opstår først, når der er for mange.”Kilde: TV 2 Østjylland / Aarhus Kommune