X

Meningerne er delte – Bør vi forbyde fyrværkeri?

Meningerne er delte - Bør vi forbyde fyrværkeri?

Fyrværkeri er blevet et stort debatemne – bør det forbydes? Fyrværkeri er flot, men kan også være både farligt og skadeligt for miljøet

Hvis det står til Jesper Kjeldsen, bør vi uden tvivl forbyde fyrværkeri.

Det skriver Lokal Avisen.

Slået op af Jesper KjeldsenSøndag den 9. august 2020

Jesper Kjeldsen fortæller således:
”Jeg elsker traditioner, ritualer og fest. Julen og nytåret er en smuk tid. Det er aftener med gode venner, familie og alle dem, vi har kært. Til nytår mindes vi året der gik, og vi byder nye tider velkomne. Det gør vi, når de mange flotte farver pryder nattehimlen. For fyrværkeri kan virkelig være flot.”

Og fortsætter:
”Her stopper den romantiske tanke dog brat. For når vi drikker os hønefulde og spreder tungmetaller ud over hele nattehimlen, bydes nye tider ikke velkomne. Vi dvæler i stedet ved en halvsnalret fortid, og vi mister kursen på den ellers bæredygtige sti, vi er på vej nedad. Vi skal rette kursen op – prioritere vores klima og natur. Fyrværkeriet skal droppes.”

Går man ind på Kendditklima.dk, står der blandt andet følgende:
kobber bruges til at opnå den blå farve, man får rød ved at afbrænde strontium eller lithium, og barium kan enten brænde hvidt eller meget lysegrønt. Alle disse er tungmetaller.”

Jesper Kjeldsen fortæller også, at fyrværkeri ikke er helt fremmed for ham, da han blandt andet som teenager har solgt fyrværkeri, er uddannet fra beredskabet som festfyrværker.

”Udover det har jeg sågar også stiftet bekendtskab med endnu en bagside af fyrværkeriet. Mine hænder tog nemlig skraldet for mit ansigt til nytåret 1999, da en raket sprang i ansigtet på mig. – Så set oppefra, hvad er det helt præcist, vi har gang i 31. december hvert år?” lyder det fra Kjeldsen.

Desuden oplyser Jesper Kjeldsen, at både miljøbelastningen og sikkerheden taler imod fyrværkeriet.

”Når vi drikker os fulde og lader raketterne suse om ørerne på os selv, vores børn og dyr, gør vi det kun, fordi det er ‘noget vi plejer’. Anden mening er der ikke med galskaben. I de seneste tre år er minimum 54 børn blevet skadet, når vi lader skyen af tungmetaller fra raketter dække nattehimlen nytårsaften. Blot for at de skal nedfalde og ødelægge vores miljø.” fortæller han.

Og fortsætter:
”Så venner, fyrværkeri i private hænder giver ingen mening. Om du leder med lys og lygte, er der ikke andet end det halvsnalrede argument ‘det plejer vi at gøre’, som kan retfærdiggøres. Vi skal finde nogle nye traditioner. Vi har rigeligt med muligheder. Lysshow, lasershow, lanterner, musik, fællessang og så videre.”

Jesper Kjeldsen mener, at der er bedre alternativer end skadelige tungmetaller, øjenskader og skræmte dyr.

”Som sagt i indledningen kan fyrværkeri være fantastisk smukt, men overlad det til de professionelle fyrværkere, så der er styr på både sikkerhed og miljø.” lyder det.

Til slut opfordrer Kjelden til, at vi fortsætter den bæredygtige kurs, samt byder alle nye muligheder velkommen i det nye år.


Foto: Pexels

 

 

 

 

 

Kilde: Lokal Avisen

Denne hjemmeside bruger cookies.