Spændt Diplomati mellem Danmark og USA – Trusler om Sanktioner Er Stadig Gældende
Danmark befinder sig i en alvorlig diplomatisk situation med USA. Statsminister Mette Frederiksen (S) bekræfter, at den tiltrædende amerikanske præsident Donald Trump ikke har trukket sine trusler tilbage om mulige økonomiske sanktioner mod Danmark i forbindelse med hans ønske om at købe Grønland. Det stod klart efter en 45 minutter lang samtale mellem de to onsdag.
I en pressebriefing torsdag uddyber Frederiksen, at meldingerne fra USA ikke har været beroligende, og at Danmark fortsat må forholde sig til en potentiel forværring af relationen til sin vigtigste allierede.
“Det er antydet fra amerikanerne, at der desværre kan opstå en situation, hvor vi arbejder mindre sammen, end vi gør i dag. Det er ikke noget, vi anbefaler. Vi bliver kun rigere, når vi arbejder sammen, og vi ønsker ikke nogen som helst konflikt med amerikanerne,” siger statsministeren.
Dette belyser TV2.
Usikkerhed om Sanktioner og Militære Trusler
Mette Frederiksen bliver direkte spurgt, om hun kan bekræfte, at Donald Trump ikke har trukket sine trusler om straftold tilbage.
“Det er rigtigt,” svarer hun kort.
Derudover bliver hun spurgt, om hun kan afvise, at Trump vil tage skridt til en mere aggressiv strategi – eventuelt af militær karakter. Her understreger hun, at Danmark ikke kan udtale sig på vegne af USA.
“Vi er ikke i en position, hvor vi kan sige, hvad der sker fra amerikansk side. Vi kan redegøre for, hvad vi gør fra dansk side, og hvad vi anbefaler. Men jeg kan ikke udstede nogen garantier for amerikanerne.”
Statsministeren understreger, at Danmark arbejder intenst på at håndtere situationen så diplomatisk og klogt som muligt. Hun ønsker ikke at kommentere, om forholdet mellem Danmark og USA er begyndt at tø, men slår fast:
“Så det er en alvorlig situation, vi er i nu, og det er også i det lys, at man skal se, at vi i dag har orienteret Folketingets partier.”
Dialogen Fortsætter – Danmark Insisterer på Samarbejde
Trods de spændte relationer fortsætter dialogen mellem de to nationer. Mette Frederiksen bekræfter, at der er aftalt en opfølgende samtale med Donald Trump i næste uge. Hun understreger desuden, at den amerikanske præsident fortsat er velkommen til at besøge Danmark – dog uden at et konkret besøg er planlagt.
“Vi ønsker at fastholde et stærkt transatlantisk samarbejde. Vores relation til USA er vigtig, og vi vil gøre vores for at bevare den,” siger hun.
Politisk Enighed: Danmark Må Stå Sammen
I Folketinget har Udenrigspolitisk Nævn drøftet situationen bag lukkede døre. Selvom mødets detaljer ikke må refereres, udtaler Danmarksdemokraternes Peter Skaarup efterfølgende, at alvoren i situationen er tydelig.
“Jeg fik bekræftet det indtryk, at det er alvor. Danmark skal samarbejde med andre for at stå stærkt i denne sammenhæng. Det skylder vi borgerne i Danmark. Vi skal stå sammen om de værdier, vi har i Danmark.”
Skaarup pointerer, at Danmarks størrelse spiller en væsentlig rolle i situationen.
“Vi er et lille land – ikke mindst sikkerhedspolitisk. Når Grønland er på tale, er det et kæmpe område, og amerikanerne har nogle naturlige interesser der. Vi er nødt til at lytte til, hvad amerikanerne har at sige til os.”
Han håber, at Trumps trusler er retoriske, men anerkender samtidig, at de bør tages alvorligt.
“Det, der er vigtigt nu, er, at der er en dialog i gang mellem landene. Vi skal bare huske på, at vi er et lille land, og vi skal sørge for et godt samarbejde.”
Hvad Nu? Fremtiden for Danmark-USA Relationerne
Med fortsatte trusler om sanktioner og en usikker fremtid for Grønlands status på den internationale scene, er Danmarks position følsom. Regeringen fastholder sin linje om dialog og diplomati, men det står klart, at forholdet til USA er mere anspændt end længe.
Situationen vil uden tvivl udvikle sig i de kommende uger, og både den danske regering og oppositionen følger udviklingen tæt. For nu er det vigtigste at sikre en stabil dialog med Washington og navigere klogt i den diplomatiske storm.
Kilde: TV 2