![Ny lov kan gå ud over patienternes behandling](https://nyhed24.dk/wp-content/uploads/2025/02/Facebook-annonce-3048.jpg)
Ny lov kan gå ud over patienternes behandling
Læger efterspørger flere kollegaer frem for patientomfordeling
Den nye sundhedslov, der netop er sendt i høring, har til formål at give praktiserende læger færre patienter og dermed mere tid til den enkelte. Regionerne får mulighed for at omfordele patienterne, så nogle læger skal tage imod flere, mens andre får færre. Men ikke alle jubler over initiativet – flere læger sætter spørgsmålstegn ved, hvordan reformen reelt skal løse presset på sundhedsvæsenet.
På Helsecenter Midt i Borris nær Skjern er arbejdspresset højt. Området har en stor andel af ældre borgere og kronikere, som har et stort behov for lægehjælp. Ifølge reformforslaget vil de praktiserende læger i klinikken få færre patienter, hvilket burde give dem bedre mulighed for at yde grundigere og mere personlig behandling.
Men den praktiserende læge Martin Aagaard er skeptisk over for forandringen:
“Det kunne godt hjælpe på mine personlige udfordringer i klinikken, men jeg kan ikke se, hvordan det hjælper borgerne. Hvis jeg skal have færre patienter, så er der nogle andre læger, der skal tage dem – og de læger er ikke herude vest på.”
Dette belyser TV Midtvest.
Hvem Skal Tage De Overskydende Patienter?
Uddannelseslæge Jens Tilma fra Thisted deler bekymringen. Han anerkender behovet for mere tid til patienterne, men påpeger, at systemet allerede er presset:
“Vi er et område med mange patienter, der har et stort behov. Det ville være fantastisk at kunne yde bedre hjælp, men hvordan skal det hænge sammen, når der i forvejen mangler kapacitet?”
Både Martin Aagaard og Jens Tilma mener, at problemet ikke er fordelingen af patienter, men snarere manglen på læger.
Flere Læger Er Løsningen
I regeringens sundhedsreform er målet, at antallet af praktiserende læger skal stige fra 3.500 til 5.000 inden 2035. Men ifølge Martin Aagaard er det ikke hurtigt nok – der bør sættes endnu mere fokus på at uddanne flere læger og gøre almen praksis til en attraktiv karrierevej.
“Vi skal have uddannet flere læger hurtigst muligt og gjort klinikkerne til attraktive arbejdspladser. At flytte rundt på patienterne er ikke en langsigtet løsning,” siger han.
Den nye sundhedslov er endnu ikke vedtaget, og det er usikkert, om de foreslåede ændringer vil have den ønskede effekt. Lægerne efterspørger i stedet et mere strukturelt fokus på rekruttering og fastholdelse af flere praktiserende læger – så patienterne kan få den omsorg, de har brug for.