X

Over 50.000 støtter forslag om sociale medieforbud for unge

Over 50.000 støtter forslag om sociale medieforbud for unge

Debatten om Sociale Medier for Unge Under 18 Rykkes til Folketinget

Et borgerforslag, der foreslår et forbud mod sociale medier som TikTok, Snapchat og Instagram for unge under 18 år, har nået en vigtig milepæl. Med over 50.000 underskrifter på borgerforslag.dk opfylder det kravet for at blive taget op til behandling i Folketinget. Forslaget har skabt stor debat om balancen mellem unges digitale adfærd, deres trivsel og samfundets ansvar for at beskytte dem.

Et vigtigt emne rejst af borgerne

Digitaliseringsminister Caroline Stage (M) anerkender initiativet og kalder det et vigtigt bidrag til en nødvendig samfundsdebat. I en udtalelse til DR roser hun forslagsstillerne for at bringe emnet på dagsordenen.

“Det er en vigtig diskussion at tage op, fordi sociale medier spiller en stor rolle i unges liv, og vi som samfund skal være opmærksomme på de udfordringer, det kan medføre,” siger ministeren.

Men hun understreger samtidig, at forslaget møder juridiske barrierer. Ifølge Caroline Stage er det ikke muligt at indføre en aldersgrænse for sociale medier på nationalt niveau uden at tage højde for EU-lovgivningen, der regulerer digitale platforme og fri bevægelighed af tjenester på tværs af medlemslandene.

Sociale medier og unges trivsel

Forslaget er blevet modtaget med blandede reaktioner. Mange støtter idéen om at beskytte unge mod de negative sider af sociale medier, herunder digital afhængighed, mobning og urealistiske skønhedsidealer. Kritikere påpeger dog, at et forbud kan være svært at håndhæve og risikerer at begrænse unges adgang til sociale fællesskaber og information.

Flere eksperter peger på, at problemet måske snarere bør tackles med oplysning og undervisning i digital dannelse frem for et direkte forbud. “Sociale medier er en integreret del af unges liv i dag, og vi skal finde løsninger, der hjælper dem med at navigere ansvarligt og kritisk i den digitale verden,” siger en medieforsker fra Københavns Universitet.

Hvad sker der nu?

Med borgerforslaget i Folketinget er det op til politikerne at diskutere, hvordan Danmark bedst kan adressere de udfordringer, der følger med sociale mediers udbredelse blandt unge. Selvom en direkte aldersgrænse ifølge regeringen ikke er mulig under de nuværende EU-regler, åbner debatten for alternative tiltag, der kan styrke unges trivsel og digitale kompetencer.

Forslaget rejser en grundlæggende diskussion om, hvorvidt det er statens opgave at regulere unges brug af sociale medier, eller om ansvaret primært ligger hos forældre og skoler. Uanset udfaldet er én ting sikkert: Emnet vil forblive centralt i debatten om unges liv og fremtid i den digitale tidsalder.

Denne hjemmeside bruger cookies.