Flere kommuner opkræver nu gebyrer – og i visse tilfælde kan du få en bøde – hvis du ikke sorterer dit affald korrekt.
Det kan betale sig at holde styr på sit skrald. Manglende affaldssortering er ikke bare en dårlig vane – det kan også blive en dyr fornøjelse. Flere danske kommuner har nemlig mulighed for at indføre gebyrer og i visse tilfælde politianmeldelser, hvis borgerne ikke sorterer deres affald korrekt.
Ifølge en artikel fra Bolius har kommunerne hjemmel til at pålægge ekstraudgifter til borgere, der ikke lever op til kravene om sortering. Det bekræfter Signe Grandt Adsersen, fuldmægtig i Center for Forsyning under Energistyrelsen.
– Der er som sådan ikke tale om en bødestraf, men kommunerne har mulighed for at indføre et gebyr for ukorrekt håndtering af affald. Gebyret skal dække de ekstraomkostninger, som kommunerne har haft – for eksempel til ekstra tømninger, siger hun til Bolius.
I grove tilfælde – hvor borgerne gentagne gange ignorerer reglerne – kan det dog ende med en politianmeldelse og en egentlig bøde.
Kommunerne har ansvaret – og beføjelserne
Det er den enkelte kommune, der har ansvaret for affaldshåndteringen – herunder at fastsætte reglerne for, hvordan affald skal sorteres. Ifølge bekendtgørelser fra både Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt Miljøministeriet har kommunerne ret vidtgående beføjelser til at regulere sorteringen.
Det gælder blandt andet, hvor mange fraktioner borgerne skal sortere i, og om affaldet skal afleveres hjemmefra eller på genbrugspladsen.
Dialog frem for straf
Inden du frygter inspektioner af dit affald midt om natten, er der dog grund til at tage det roligt. Kommunerne fokuserer i første omgang på dialog og vejledning, især i forhold til boligforeninger og grundejerforeninger. Formålet er at sikre, at de rette faciliteter og informationer er til stede, så borgerne kan sortere korrekt.
Men bliver reglerne gang på gang overtrådt, kan det altså føre til økonomiske konsekvenser – både i form af gebyrer og i særlige tilfælde bøder.
Sådan undgår du problemer:
-
Hold dig opdateret på sorteringskravene i din kommune. De varierer fra sted til sted.
-
Brug de korrekte beholdere og følg farvekoder og skiltning.
-
Spørg kommunen, hvis du er i tvivl – de fleste tilbyder vejledning og informationsmateriale.
Affaldssortering er kommet for at blive – og med det følger et ansvar. Både for miljøet og for pengepungen.
Kilde: Bolius