
Regeringen dropper fødevaregebyrer for 50 mio
Regeringen fjerner fødevaregebyrer for 50 mio. – men prisfald er usikkert
Fødevareministeren håber, at forbrugerne vil mærke lavere priser, men kan ikke give garanti
Regeringen afskaffer gebyrer for i alt 50 millioner kroner, som hidtil har været pålagt fødevareproducenterne. Tiltaget skal ifølge regeringen lette virksomhedernes omkostninger og på sigt komme forbrugerne til gode gennem lavere priser på dagligvarer.
Men minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), understreger, at der ikke findes nogen garanti for, at prisfaldet rent faktisk vil ske.
– Det vil jeg ikke sikre. Det er i sidste ende et priskryds mellem udbud og efterspørgsel. Men når det bliver lettere og billigere at producere fødevarer i Danmark, så vil udbuddet stige. Og når udbuddet stiger – eksempelvis på kød og andre fødevarer – kan det give lavere priser for forbrugerne, siger ministeren til Jyllands-Posten.
Gebyrer på kvalitetskontrol fjernes
En række af de gebyrer, der forsvinder, knytter sig til kvalitetskontrol og tilsyn. Ministeren forsikrer dog, at ændringerne ikke vil gå ud over fødevaresikkerheden, som fortsat skal opretholdes på samme niveau.
I landbrugets organisation hilser man beslutningen velkommen.
– Vi har gennem flere år set en stigning i byrder og gebyrer, som pålægges fødevareerhvervet. Det giver naturligt højere omkostninger for virksomhederne og påvirker både konkurrenceevnen og prisen på danske fødevarer, siger Flemming Nør-Pedersen, viceadministrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, i en skriftlig kommentar til avisen.
Forbrugerne må vente og se
Selvom afskaffelsen af gebyrer reducerer erhvervets udgifter, afhænger det i sidste ende af markedsmekanismerne, om forbrugerne vil opleve billigere priser i supermarkedet.
– Det er en liberal tilgang. Staten kan ikke fastsætte priserne, men vi kan skabe bedre rammer for produktionen. Så må markedet vise, om det smitter af på priserne, siger Jacob Jensen.
(Kilde: Jyllands-Posten)