Efter dokumentaren “Den sorte svane” tager Justitsministeriet affære med skærpede regler for konkursbehandling.
Regeringen lægger nu op til en markant stramning af reglerne for behandling af konkursboer, efter at dokumentaren Den sorte svane satte fokus på mulige svindelnumre i forbindelse med konkursbegæringer.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) bad i kølvandet på dokumentaren Konkursrådet om at komme med konkrete forslag til, hvordan man kan forhindre interessekonflikter og misbrug af konkursreglerne. Resultatet foreligger nu, og regeringen planlægger at fremsætte et lovforslag til efteråret baseret på disse anbefalinger.
Kurator skal være upartisk – ikke skyldnerens forlængede arm
En af de centrale problemstillinger i Den sorte svane var, hvordan skyldnere i visse tilfælde kan udpege deres egen advokat som kurator – den juridiske ansvarlige for behandling af konkursboet. Dette har ifølge dokumentaren givet anledning til sager, hvor kuratorer prioriterer skyldnerens interesser over kreditorernes, hvilket underminerer tilliden til hele retssystemet.
Dette belyser TV 2 Fyn.
Justitsministeren udtaler i en pressemeddelelse:
“Vi er nødt til at gøre mere for at sikre, at der ikke bliver udpeget kuratorer, som ikke er deres hverv værdigt. Det må selvfølgelig ikke ske, at skifteretten udpeger en inhabil kurator, der hjælper skyldneren med at slippe billigst muligt.”
Nye habilitetskrav skal beskytte kreditorerne
Konkursrådet anbefaler nu, at advokater automatisk erklæres inhabile, hvis de inden for to år før konkursen har haft en tæt relation til skyldneren eller dennes nærtstående. Har man ydet rådgivning til skyldneren det seneste år, skal det også medføre inhabilitet, hvis det skaber tvivl om advokatens upartiskhed.
Der åbnes dog fortsat op for, at en advokat, som samtidig er kreditor, kan anvendes i sagen – men her skal der stadig ske en vurdering af, om vedkommende kan agere uvildigt.
Med disse nye tiltag håber regeringen at skabe en mere retfærdig og troværdig konkursproces, hvor kreditorernes interesser ikke tilsidesættes.
Kilde: Justitsministeriet/DR, TV 2 Fyn