
Regeringen strammer op: Ulve kan nu skydes hurtigere
Nye regler gør det lettere at kategorisere ulve som problemulve – og tage affære hurtigt.
Regeringens nye ulvehandlingsplan er netop trådt i kraft og skal sikre, at borgere og myndigheder hurtigere kan reagere på ulve, der skaber problemer. Med initiativerne bliver det nemmere at kategorisere en ulv som en “problemulv” – en betegnelse, der giver mulighed for at regulere, altså skyde, ulven.
Dette belyser TV 2 .
Tiltagene i handlingsplanen skal især beskytte beboere i ulveplagede områder og forbedre beskyttelsen af husdyr.
Her er hovedpunkterne i regeringens ulvehandlingsplan:
Bedre muligheder for regulering i byområder:
Ulve, der bevæger sig i byområder og ikke lader sig skræmme væk, vil fremover blive kategoriseret som problemulve. Disse ulve må reguleres – det vil sige skydes – i en zone uden for byen.Frivillige ulveværn:
Lokale frivillige skal uddannes til at skræmme ulve væk ved hjælp af metoder som rævelys eller andre afskrækkende midler. Hvis disse tiltag ikke virker, kan myndighederne give tilladelse til, at en person med jagttegn må regulere ulven.
Styrket information til borgere:
Beboere i områder med hyppige ulvebesøg skal fremover have bedre information om, hvordan de skal håndtere situationen, samt hvilke tiltag myndighederne sætter i værk.Beskyttelse af husdyr bag hegn:
Ulve, der angriber husdyr bag ulvesikrede hegn eller forsøger at forcere sådanne hegn, vil blive betragtet som problemulve og kan derefter reguleres.Mini-trepartssamarbejde:
En mini-trepart bestående af myndigheder, landbrug og naturorganisationer skal fremlægge anbefalinger til, hvordan husdyrbeskyttelsen og forvaltningen af ulvehegn kan styrkes.Pres på EU for lempet beskyttelse:
Regeringen arbejder desuden for at få lempet ulvens beskyttelsesstatus på EU-plan, så det i fremtiden bliver lettere at indføre jagt på ulve, når bestanden vurderes at have opnået “gunstig bevaringsstatus”.
Med denne handlingsplan forsøger regeringen at balancere hensynet til både biodiversitet og borgersikkerhed i de berørte områder.
Kilde:
Miljøministeriet – Pressemeddelelse om ulvehandlingsplan, TV 2