Kilde: Fyens.dk
Efterladte Kæledyr: Et Alarmerende Problem i Danmark
En ellers stille eftermiddag i efterårsferien tog en uventet drejning for 53-årige Pia Hansen fra Brenderup. Da hun trådte ud i sin baghave, mødte hun et hjerteskærende syn på bagtrappen: En lille kattekilling med hvid pels og små sorte og røde pletter lå og miavede hjælpeløst i en papkasse. Killingen havde netop åbnet øjnene og var i en kritisk tilstand.
“Jeg blev meget overrasket og kunne se, at hun var meget kold og knap 14 dage gammel. Hun ville ikke have overlevet, hvis jeg ikke havde taget hende ind,” fortæller Pia, der straks tog den lille killing ind i varmen, pakkede den ind i et tæppe og kontaktede Dyrenes Beskyttelse.
Fundet rystede Pia dybt, og hun blev både vred og frustreret over, at nogen kunne finde på at efterlade en hjælpeløs killing. “Det er forfærdeligt, at nogen kan efterlade et dyr på den måde. Der er så mange andre muligheder, som at ringe til Dyrenes Beskyttelse eller sørge for, at dyret bliver steriliseret,” understreger hun.
Dumpning af Dyr – Et Alvorligt Problem i Danmark
Desværre er Pias historie langt fra enestående. Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelse mellem 500 og 600 anmeldelser om dyr, der er blevet dumpet. Ifølge familiedyrschef Jens Jokumsen er det især katte og kaniner, der efterlades. Dyr fundet i papkasser, bure eller blot efterladt alene på åbne arealer er en hjerteskærende tendens, der spænder fra enkeltstående dyr til hele kuld med missemor.
“Vi oplever, at mange ejere står med dyr, de ikke kan eller vil tage sig af længere. Det koster dog mellem 800 og 1.000 kroner at indlevere et dyr til os, hvor det bliver grundigt undersøgt, vaccineret og neutraliseret, og det afholder måske nogle fra at søge hjælp,” forklarer Jens Jokumsen.
Dumpning af dyr er både ulovligt og dybt uansvarligt. Dyr, der efterlades uden opsyn, har ingen mulighed for at klare sig selv, og mange af dem risikerer at dø, hvis de ikke hurtigt bliver fundet. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor ejere til at påtage sig ansvaret for deres kæledyr – at overveje muligheder som at kontakte et internat eller dyreværn i stedet for at vælge den ulovlige løsning at dumpe dem.
En Hjerteskærende Genopdagelse for Pia Hansen
Pia Hansen, som selv har to Maine Coon-katte på 16 måneder, kunne desværre ikke beholde den lille killing, som Dyrenes Beskyttelse senere døbte Halloween. “Jeg har desværre ikke mad, der er egnet til en lille killing. Mine katte vejer allerede syv kilo hver og har særlige behov, der ikke inkluderer killingefoder,” fortæller hun.
Selvom Pia ikke kunne beholde Halloween, gør hændelsen et dybt indtryk på hende, og hun deler et stærkt opråb til dyreejere: “Folk skal tænke sig grundigt om, inden de anskaffer sig et dyr. Dette her er dyremishandling.”
Dyrenes Beskyttelses Råd til Dyreejere: Der er Altid Hjælp at Finde
Ifølge Jens Jokumsen har man som dyreejer et juridisk og etisk ansvar for sine kæledyr, og der findes altid hjælpemuligheder for dem, som står i en uoverskuelig situation. “Man har et ansvar for at tage sig af sine dyr eller finde andre, der kan. Kan man ikke længere have sit dyr, bør man kontakte et dyreinternat eller dyreværn, hvor der mod betaling kan findes en ny løsning,” forklarer han. Han understreger, at aflivning altid er en bedre løsning end dumpning, hvis ejeren står uden anden udvej.
Dyrenes Beskyttelse understreger desuden, at de har en døgnåben vagttelefon på 1812, der kan hjælpe akut. Desværre er det en nødvendighed, da organisationen årligt modtager tusindvis af henvendelser om forladte kæledyr.
En Stigende Tendens i Antallet af Dumpede Dyr
Antallet af dumpede kæledyr i Danmark har været alarmerende højt de seneste år, og tendensen ser ud til at fortsætte. Dyrenes Beskyttelse rapporterer, at 423 dyr blev dumpet i første halvår af 2024. Sammenlignet med 2023, hvor tallet var 458 i samme periode, tyder alt på, at problemet kun bliver større.
Organisationens håb er, at historier som Pias kan få folk til at reflektere over det store ansvar, der følger med at have et kæledyr. Pia Hansen og Dyrenes Beskyttelse håber, at flere vil vælge ansvarlige løsninger og sikre, at dyr får den respekt og omsorg, de fortjener.