X

Storebæltsbroen under opsyn: Fartkontrol genindføres

Storebæltsbroen under opsyn: Fartkontrol genindføres

Storebæltsbroen får permanent fartkontrol: Et nyt initiativ skal sikre trafiksikkerheden

Fartkontrol vender tilbage til Storebæltsbroen

Efter et tidligere mislykket forsøg på at etablere permanent fartkontrol på Storebæltsbroen, genindføres initiativet nu – denne gang på foranledning af politiet. Målet er at øge sikkerheden på en af Danmarks vigtigste trafikårer og reducere antallet af farlige situationer.

Ifølge Sund & Bælt var der markante resultater ved det første forsøg i 2024, hvor fartoverskridelser faldt med 90 % næsten øjeblikkeligt. Erfaringerne fra forsøget har banet vejen for en ny løsning, der skal implementeres ved hjælp af politiets strækningsbaserede fartkontrolsystem.

Fartkontrollen er afgørende for trafiksikkerheden

Storebæltsbroen spiller en central rolle i trafikken mellem Øst- og Vestdanmark, hvilket gør den til en vigtig brik i det danske transportnetværk. Ifølge Sund & Bælt er der desværre gentagne eksempler på farlige situationer på broen, hvor bilister kører alt for hurtigt – især under vindrestriktioner eller ved uheld.

– “Vi har set, hvordan for høj fart skaber alvorlige risici for både bilister og øvrige trafikanter. Et uheld på broen kan samtidig lamme trafikken mellem landsdelene og skabe store forsinkelser,” udtaler Sund & Bælt i en kommentar til TV2 ØST.

Tidligere udfordringer med fartkontrollen

Selvom det første forsøg med fartkontrol i 2024 førte til færre hastighedsovertrædelser, udløste det også kritik og praktiske problemer. Blandt andet påpegede FDM, at det var en usædvanlig praksis, at et privat aktieselskab som Sund & Bælt stod bag fartkontrollen. Chefjurist Dennis Lange fra FDM udtalte dengang, at opgaven med fartkontrol bør forblive politiets ansvar.

Yderligere blev der rejst spørgsmål om effektiviteten af ordningen, da 31 bilister, der blev fanget i at køre for hurtigt, ikke modtog bøder på grund af tekniske udfordringer med billedkvaliteten.

En forbedret løsning på vej

Nu er der imidlertid udsigt til en permanent løsning, som vil blive administreret af politiet med brug af deres eksisterende systemer. Det er endnu ikke besluttet, hvor mange stærekasser der skal installeres, eller præcis hvor de skal placeres. Vejdirektoratet står for at finde de mest hensigtsmæssige placeringer, og opsætningen forventes at ske i løbet af de kommende måneder.

Med dette initiativ håber både Sund & Bælt og politiet at skabe en sikrere færdselsåre, hvor bilister kan føle sig trygge på turen over Storebælt.

Kilde: TV2 ØST og TV2 Fyn

Denne hjemmeside bruger cookies.