83-årige Karen Bæk Hansen afslørede en svindler og satte ham på plads. Nu advarer politiet andre ældre mod falske bankopkald.
83-årige Karen Bæk Hansen fra Sdr. Nissum blev forsøgt narret af svindlere over telefonen. Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer nu ældre borgere og deres pårørende til at være ekstra opmærksomme.
En aften modtog Karen Bæk Hansen et opkald på sit fastnetnummer. Personen i den anden ende præsenterede sig som “Jonas” og påstod, at hendes bankkonto var ved at blive hacket. Han bad om hendes kontonummer for at hjælpe med at stoppe angrebet.
Dette belyser TV Midtvest.
– Han lød overbevisende og venlig, men jeg vidste godt, at det ikke passede, fortæller Karen.
To uger senere ringede “Jonas” igen og gentog sin historie. Karen genkendte straks stemmen og svarede bestemt:
– Jeg sagde til ham: “Jonas, jeg er måske en ældre dame, men jeg kan godt huske dig. Hvad bilder du dig egentlig ind?”
Svindleren forsøgte at overbevise Karen om, at han kunne hjælpe med hendes konto i Nordea, men Karen har slet ikke konto i Nordea. Da hun konfronterede ham med dette, reagerede han ved at kalde hende en “gammel kælling.”
– Der blev jeg vred, fortæller Karen Bæk Hansen.
Svindleren var en af de såkaldte falske bankbude, som forsøger at franarre penge ved at udgive sig for at være bankmedarbejdere. Selvom Karen ikke lod sig narre, er hun bekymret for, at andre måske ikke ville gennemskue svindlen.
– Han kunne have snydt en, der ikke var klar over, at det hele var fup, siger hun.
Politiets opfordring: Skjul dit telefonnummer
Midt- og Vestjyllands Politi ser en stigning i sager med falske bankbude. Politikommissær Susanne Kiel Nielsen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet, opfordrer nu pårørende til ældre til at hjælpe med at skjule deres telefonnummer, navn og adresse fra åbne telefonlister som krak.dk og oplysningen.dk.
– Vi formoder, at svindlerne finder mange ældre borgere via disse åbne lister. Ved at få fjernet oplysningerne, mindsker vi risikoen for, at de bliver udvalgt og kontaktet, siger hun.
Derudover anbefaler politiet, at man er opmærksom på sine sociale medier. Det kan være en god idé at skjule oplysninger som alder, bopæl og vennelister for at undgå, at svindlere får adgang til private oplysninger. Hvis man bliver udsat for svindel, er det vigtigt at tale åbent om det.
– Jo mere vi taler om det, jo mere bliver det en del af vores bevidsthed, siger Susanne Kiel Nielsen.