Flåtbåren virus spreder sig i Danmark – forsker advarer om udviklingen
De små, bidende flåter er begyndt at dukke op, selvom deres højsæson først for alvor starter i maj. Med dem følger en stigende risiko for flåtbårne sygdomme, herunder den mindre kendte, men potentielt alvorlige TBE-virus (Tick-borne encephalitis), også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse.
Dette belyser TV 2 ØST.
Flere smittetilfælde i nye områder
Ifølge en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) er antallet af TBE-tilfælde steget fra 13 tilfælde i 2023 til 17 tilfælde i 2024. Samtidig er smitten registreret i nye områder, herunder Egedal Kommune, Odsherred Kommune og Randers Kommune.
Seniorforsker i epidemiologi ved Københavns Universitet, René Bødker, kalder udviklingen bekymrende.
“Det går den forkerte vej, og vi er langsomt på vej mod, hvad man kunne kalde svenske tilstande, hvor der registreres flere hundrede tilfælde årligt,” siger han til TV 2.
Hvad er TBE-virus?
TBE-virus er en alvorlig virusinfektion, der overføres til mennesker via flåtbid. Langt de fleste smittede (75-95 %) oplever ingen symptomer, men hos nogle kan sygdommen udvikle sig til alvorlig hjernebetændelse. Symptomerne starter ofte med feber, utilpashed og hovedpine, men i cirka 10 % af tilfældene udvikler sygdommen sig til mere alvorlige neurologiske komplikationer såsom balanceproblemer, lammelser, kramper og bevidsthedspåvirkning.
Sådan beskytter du dig mod TBE
For at minimere risikoen for smitte anbefales det at:
- Undgå flåtbid ved at bære dækkende tøj og bruge flåtspray.
- Fjerne flåter hurtigt, hvis man bliver bidt.
- Overveje vaccination, hvis man ofte færdes i skovområder eller opholder sig i kendte TBE-risikoområder.
Dog bør man være opmærksom på, at vaccination ikke giver 100 % beskyttelse.
Med de stigende smittetal opfordrer eksperter til øget opmærksomhed og forebyggelse for at undgå en udvikling, der kan føre til flere alvorlige tilfælde af TBE i Danmark.
Kilde: Statens Serum Institut, TV 2 ØST.