
Truet art genopstår efter 20 år: Tudse er tilbage på dansk jord
Et unikt naturprojekt bærer frugt: Den grønbrogede tudse er vendt tilbage til Orø med sit karakteristiske kvæk.
Den grønbrogede tudse, der har været forsvundet fra Orø i over to årtier, er nu tilbage i naturen – og den giver lyd fra sig.
Efter mere end 20 års fravær kunne biolog Peter W. Henriksen fra Zoologisk Have i København for nylig høre de første kvæk fra den truede tudse på Orø.
Dette belyser TV 2 Øst.
– Jeg var på Orø en stille forårsnat i sidste uge – og pludselig brød to grønbrogede tudser stilheden med deres karakteristiske fløjtetriller. Det var første gang i over 20 år, lyden lød på øen – og det var helt magisk, fortæller han i en pressemeddelelse.
Tilbagekomsten er resultatet af et samarbejde mellem Zoologisk Have i København og Holbæk Kommune, der i 2022 genudsatte 100 voksne tudser og tusindvis af haletudser i øens natur. Målet er at genoprette bestanden af den grønbrogede tudse, der i dag er en af Danmarks mest truede paddearter.
Arten er allerede forsvundet fra Jylland og findes kun enkelte steder på Sjælland, Lolland, Falster og i Det Sydfynske Øhav. Med genindførelsen på Orø er håbet at sikre dens overlevelse i danske økosystemer.
Projektet viser, at målrettet naturpleje og genudsætning kan gøre en reel forskel for truede arter.
Kilde:
Zoologisk Have København, pressemeddelelse, TV 2 Øst