
Ubetalte bøder for butikstyverier udfordrer retssystemet
Mindre end en tredjedel af de udstedte bøder for butikstyveri i 2024 er blevet betalt, hvilket vækker bekymring blandt detailhandlere.
I 2024 udstedte politiet over 14.000 bøder for butikstyveri. Imidlertid er under en tredjedel af disse bøder blevet betalt til statskassen, ifølge tal fra Rigspolitiet, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Nicolaj Hejmdal, butikschef i Coop 365 i Kjellerup, oplever regelmæssigt butikstyverier i sin forretning. Han mener, at det er afgørende for retfærdighedsfølelsen, at de, der bliver taget i at stjæle, straks betaler for deres forseelse.
Dette belyser TV 2 Østjylland.
“Jeg synes, det er skuffende, at man laver noget, der ikke er lovligt, og at man så ikke gider betale den bøde – så er det lidt ligegyldigt jo,” konstaterer han.
Problemet med ubetalte bøder er ikke isoleret til Kjellerup. Butikschefer over hele landet rapporterer om en stigning i butikstyverier og en lav betalingsrate for de udstedte bøder.
Ifølge Justitsministeriet blev der i januar 2025 vedtaget en lov, der skærper straffen for butikstyveri og hæleri. Loven, der trådte i kraft den 1. februar 2025, hæver bødestraffen, så der som udgangspunkt altid udmåles en bøde på minimum 1.000 kroner i førstegangstilfælde.
Administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, Jannick Nytoft, har udtrykt støtte til de skærpede straffe og håber, at de vil have en afskrækkende effekt på potentielle butikstyve.
Kilde: TV 2 Østjylland.