USA Trækker Sig Igen fra FN’s Menneskerettighedsråd
Af: Reuters
Washington, D.C. – Den amerikanske præsident Donald Trump har tirsdag underskrevet et præsidentielt dekret, der formelt trækker USA ud af FN’s Menneskerettighedsråd. Beslutningen markerer endnu et skridt i Trumps udenrigspolitiske linje, der ofte har været præget af skepsis over for internationale organisationer og multilaterale samarbejder.
Dette er ikke første gang, USA trækker sig fra rådet. Allerede i 2018, under Trumps første præsidentperiode, valgte USA at forlade FN’s Menneskerettighedsråd med henvisning til en påstået partiskhed mod Israel samt utilfredshed med manglende reformer inden for rådets struktur og arbejde. Dengang kritiserede Trump-administrationen rådet for at være et forum, hvor lande med dårlige menneskerettighedsstandarder kunne undgå kritik, mens Israel ifølge USA blev uretfærdigt udpeget.
Trumps beslutning i dag understreger en fortsat utilfredshed med rådets virkemåde og dets medlemslande. Ifølge Det Hvide Hus er beslutningen taget for at beskytte amerikanske interesser og for at sende et klart signal om, at USA ikke vil støtte institutioner, der ikke lever op til landets standarder for retfærdighed og menneskerettigheder.
Kritikere af beslutningen mener dog, at USA’s fravær i Menneskerettighedsrådet vil svække landets position som en global forkæmper for menneskerettigheder. De advarer om, at USA ved at forlade rådet mister en vigtig platform til at påvirke internationale menneskerettighedsspørgsmål og til at holde andre nationer ansvarlige for overtrædelser.
FN’s Menneskerettighedsråd, der blev oprettet i 2006, har til opgave at fremme og beskytte menneskerettigheder verden over. Rådet har 47 medlemslande, der vælges for en periode på tre år, og det spiller en central rolle i overvågningen af menneskerettighedssituationen i medlemslandene.
Artiklen er baseret på oplysninger fra nyhedsbureauet Reuters.