X

Vanvittig kovending: ”Det har været vildere, end vi havde frygtet”

Vanvittig kovending:

Usikkerheden vokser på de finansielle markeder, efter at den amerikanske præsident skifter kurs i handelskrigen med Kina.

De globale finansmarkeder balancerer på en knivsæg. Én dag annoncerer den amerikanske præsident Donald Trump massive toldstigninger, næste dag trækker han dem delvist tilbage – og sådan fortsætter den økonomiske rutsjebanetur.

Det seneste kapitel i tolddramaet mellem USA og Kina har efterladt investorer og økonomer i vildrede. I sidste uge varslede Trump en markant toldforhøjelse på 125 procent på visse kinesiske varer – en dramatisk optrapning i den i forvejen intense handelskrig. Men blot få dage senere skiftede han kurs og reducerede satsen til 10 procent i en 90-dages våbenhvile.

Dette belyser B.T.

»Det har været vildere, end vi havde frygtet,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, og understreger, at uforudsigeligheden er blevet en del af hverdagen for investorer.

Markedet reagerer – og tvivlen hersker

Aktiemarkederne reagerede med optimisme på Trumps pludselige lempelse, men ifølge Las Olsen er lettelsen sandsynligvis midlertidig. Forventningen er, at kurserne vil falde igen, når de amerikanske børser åbner torsdag eftermiddag dansk tid.

»Det er ikke overstået. Usikkerheden hersker stadig, og det skaber problemer for både investorer og virksomheder,« siger Olsen.

Han forklarer, at virksomheder i dag er mere tilbageholdende med at investere i USA, netop fordi ingen ved, hvad fremtiden bringer. Hvis et firma planlægger at bygge en fabrik i USA, er det uklart, hvilke toldsatser der vil gælde for de nødvendige komponenter, som typisk importeres fra andre lande.

»Hvis det bliver for dyrt at producere i USA, bliver fabrikken måske aldrig bygget – og det betyder tabte amerikanske arbejdspladser,« påpeger han.

Trumps pres og økonomiske bagslag

Ifølge Olsen er Trumps pludselige kovending muligvis udløst af pres fra to fronter: hans egne økonomiske støtter og hans vælgere. Mange amerikanske husholdninger investerer direkte i aktiemarkedet, og faldende kurser kan ramme middelklassen hårdt – en kernevælgergruppe for Trump.

»Vi kan kun gætte, men det er klart, at når aktienedturen også rammer hans donorer, som Elon Musk og milliardæren Bill Ackman, så lægger det et ekstra pres på præsidenten,« siger Olsen.

Alligevel ser han også en positiv side:

»Trump viser, at han kan ændre mening. Måske bliver det også hans redning – at han trods alt er den, der blinker først, når presset bliver stort nok.«

Kilde: B.T.

Denne hjemmeside bruger cookies.