Føtex-brøler vækker opsigt: Nyhed holdt kun én dag
Nutri-Score farvekoder blev brugt til at markere varers sundhed i nyt supermarkedskoncept, men reglerne tvang Føtex til at trække mærkningen tilbage samme dag.
Torsdag åbnede Føtex et nyt konceptsupermarked i Kokkedal, Nordsjælland, med fokus på sundhed og fremtidens dagligvarer. Et af de nye initiativer var en farvekodet mærkning, der skulle hjælpe kunderne med at forstå sundheden af forskellige varer. Systemet, baseret på Nutri-Score, viste sig dog hurtigt at være ulovligt at anvende i Danmark, hvilket har ført til, at Føtex måtte fjerne mærkningen samme dag.
Ulovlig brug af Nutri-Score
Nutri-Score bruger en grøn, gul og rød farvekode til at indikere, hvor sund en vare er. Selvom systemet er kendt og anvendt i flere europæiske lande, er det endnu ikke godkendt til brug i Danmark. Fødevarestyrelsen blev opmærksom på mærkningen og tog kontakt til Føtex, hvilket resulterede i en hurtig beslutning om at fjerne farvekoderne.
”Vi piller eksemplerne med farvemærkerne ned torsdag aften, for grundlæggende må vi ikke have det siddende,” udtaler Morten Møberg, direktør i Føtex. Han forklarer, at Fødevarestyrelsen har været på besøg og haft en dialog om problematikken.
Formålet med farvemærkningen
Ifølge direktøren var intentionen med farvekoden ikke at bryde reglerne, men derimod at skabe debat om, hvordan sundhedsmærkning kan udvikles i Danmark.
”Vi ønskede at illustrere, hvordan farvekoder kan give kunderne en bedre forståelse af sundhedsværdien af de varer, de køber. Samtidig håber vi at starte en diskussion om, hvordan vi kan forbedre de eksisterende systemer,” siger Morten Møberg.
Han fremhæver, at de nuværende nøglehulsmærker enten er til stede på en vare eller ikke, hvilket ikke giver en bredere indikation af varens sundhedsniveau.
Dette belyser B.T.
Et ønske om en ny standard
Morten Møberg argumenterer for en farveskala, der minder om de energimærkninger, der bruges på hårde hvidevarer. Her kan kunder nemt se, hvordan et produkt klarer sig på en skala fra grøn (mest effektiv) til rød (mindst effektiv).
”Hvis alle varer blev markeret ud fra en farveskala, ville det være lettere for kunderne at navigere i forhold til sundheden. Det ville give en bedre vejledning og gøre det nemmere at tage sundere valg,” forklarer han.
Skepsis blandt kunder og myndigheder
Spørgsmålet om, hvorvidt en farvekode bør være en del af sundhedsmærkningen, er dog ikke uden udfordringer. Føtex har foreslået, at myndighederne tager ansvaret for at udvikle og regulere et sådant system. Møberg understreger, at Føtex ikke ønsker selv at vurdere, hvordan en vare skal klassificeres.
”Jeg synes, at myndighederne er bedre kvalificerede til at afgøre det. Derfor har vi også anbefalet Fødevarestyrelsen at gøre Nutri-Score lovligt,” siger han.
For nuværende må kunderne dog vente med at se farvekoder i supermarkedet, da Føtex har fjernet mærkningen i overensstemmelse med gældende lovgivning.