Mødre Henter Ofte Børnene fra Institutioner – Fædre Halter Efter
En ny undersøgelse, Forældrebarometer 2024, udført af fagbladet DM Akademikerbladet, afslører en markant forskel i forældres deltagelse i afhentning af børn fra daginstitutioner, dagpleje eller skole. Ifølge undersøgelsen er det 43 procent af mødrene i familier med børn i alderen 0-6 år, der står for afhentningen alle ugens hverdage. I modsætning til dette påtager fædrene sig denne opgave kun i hver femte familie.
Denne skæve fordeling af afhentningsansvaret rejser spørgsmål om arbejdsdelingen i hjemmet og de forventninger, der stadig er til kønsroller i mange danske familier. Mange mødre oplever et større pres for at balancere arbejdsliv og familieliv, hvilket kan påvirke både deres karrieremuligheder og personlige trivsel. På den anden side kan den lave andel af fædre, der henter børnene, pege på behovet for en kulturændring, hvor fædre i højere grad engagerer sig i daglige opgaver omkring børnene.
Undersøgelsen oplyser dog ikke, om mødrene også er ansvarlige for at aflevere børnene om morgenen, hvilket kunne give et mere komplet billede af den daglige fordeling af opgaverne. Det kunne også være interessant at undersøge, om der er forskel i afhentningsmønstret blandt forskellige sociale og økonomiske grupper samt geografiske områder.
Derudover rejser undersøgelsen spørgsmål om de strukturer og støtteordninger, der er tilgængelige for familier. For eksempel kunne fleksible arbejdstider, bedre barselsordninger for fædre og mere tilgængelig børnepasning være med til at skabe en mere ligelig fordeling af opgaverne mellem forældrene.
Alt i alt peger resultaterne fra Forældrebarometer 2024 på, at der stadig er en vej at gå, før der opnås fuld ligestilling i fordelingen af forældreansvar i danske familier.